0

О снователят на батальона"Азов", който е в основата на защитата на Мариупол от руската армия, заяви пред вестник Financial Times, че много бойци от полка са националисти, обвинение, което Русия отправя към формированието от години, но Запада определя като „пропаганда“.

Пред изданието Андрий Билецки определи бойците си като "патриоти, много от тях са националисти". Той смята, че по-голямата част от украинците днес също са националисти. Билецки също така заяви, че един от героите на Украйна е Степан Бандера. Бандера е идеолог на украинското националистическо движение на ХХ век. Негова лична идея е етническото прочистване на Волин и Източна Галиция по време на Втората световна война. Действията, известни като Волинско клане, води до 100 000 жертви от полски произход.

Когато нацистката армия на Германия напада Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише "Добре дошли" и "Хайл Хитлер, Хайл Бандера". Степан Бандера е изпратен в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на собствено помещение и не е принуден да търпи лишения. През 1944 г. излиза отново на свобода и се бие с германско оръжие срещу Червената армия. Заради действията си в много страни, сред които Русия, Полша и Израел, Бандера е смятан за нацистки престъпник. В Украйна обаче той е герой и рожденият му ден се отбелязва всяка година с големи шествия. Паметта му се почита и с паметници и улици, кръстени на негово име, като една от тях се намира в Киев.

В интервюто си за Financial Times Билецки определи "Азов" като „гръбнакът на отбраната на Мариупол", в града има около 1,5 хиляди бойци. „Ние играем водеща роля в най-сериозните битки“, каза той. Според основателя на полка броят на бойците днес е „десетки хиляди“. Повечето са в отрядите за териториална отбрана, включително повече от хиляда души в Харков. Билецки също така посочи, че сред бойците на Азов могат да се намерят не само украинци, но и представители на други националности. 

Самият Билецки е правил доста скандални коментари през годините. Британският вестни „Guardian”цитира негови думи от 2010 г., когато той казва: „Мисията на украинската нация е да поведе белите раси на последния поход срещу подчовека (определение, използвано от нацисти за определяне на евреи, славяни, цигани и други религиозни или социални общности като комунисти, съветски политкомисари, хомосексуални, бел. ред.)".

Батальонът „Азов“ многократно е бил обвиняван в нацистка идеология след множество неприятни изказвания за върховенство на бялата раса и откритото носене на нацистки символи.