0

Р усия планира да ограничи влизането в страната на граждани от т.нар."неприятелски нации". Това ще бъдат ответни мерки срещу държавите от ЕС, обясни външният министър Сергей Лавров по време на среща на управляващата партия "Единна Русия", съобщиха руски медии.

"Работи се върху указ на президента за ответни мерки на визовия характер във връзка с неприятелски действия на редица чужди държави", обясни ръководителят на руското МВНР.

От 28 февруари ЕС прекрати действието на двустранно споразумение за опростено издаване на визи за отделни категории граждани. Опростена процедура вече няма да действа за руските дипломати и парламентаристи, членове на Конституционния и Върховния съд, членове на официални делегации, както и бизнесмени и представители на бизнес организации.

В списъка на неприятелски страни са САЩ, България и всички държави от ЕС, Австралия, Албания, Андора, Великобритания, Британски Вирджински острови, Гибралтар, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Микронезия, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Република Корея, Сан-Марино, РСеверна Македония, Сингапур, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария и Япония.