0

Ч етирима британски войници, включително и тийнейджър, от личната охрана на кралица Елизабет II, са изчезнали и на Острова смятат, че са отишли да се бият в Украйна, съобщава в. „Сън“.

Слуховете предизвикаха паника във Великобритания, защото участието на активни британски войници означава, че Лондон се е включил във военния конфликт между Украйна и Русия. Според в. „Сън“ 19-годишният тийнейджър от охраната на кралицата писал на родителите си, че си е купил еднопосочен билет до Полша през уикенда с планове да прекоси границата с Украйна.

Около 150 ветерани от британската армия, които са воювали в Афганистан, вече са се записали да подкрепят украинските войски, след като външният министър Лиз Тръс заяви, че ще подкрепи напълно онези, които желаят да се запишат да се бият като част от украинските въоръжени сили. Правителството бързо се дистанцира от нейната позиция, като „Даунинг стрийт“ настоятелно препоръча да не се пътува до Украйна.

На служителите на британските въоръжени сили е забранено да приемат поканите на украинската армия да се бият. След началото на военния конфликт в Украйна, руският президент Владимир Путин предупреди всички чужди държави да се въздържат от намеса в ситуацията, иначе ще „се изправят пред последствия, по-големи от всичко, с което сте се сблъсквали в историята“. След това Путин нареди силите за ядрено възпиране на Кремъл да бъдат приведени в „бойна готовност“.

След тежките санкции, които Лондон наложи на Москва от началото на инвазията, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „Русия няма да забрави решението на Великобритания да си сътрудничи с ултранационалистическите сили в Украйна и да доставя оръжие на режима в Киев“.

Повече от 20 000 души от 52 държави вече са пожелали да се включат като доброволци на страната на Украйна срещу военното нападение на Русия. Те ще служат в новосъздадения международен легион, каза през уикенда украинският външен министър Дмитро Кулеба.