0

А мериканец беше осъден на пет години затвор за предоставяне на финансови съвети на Северна Корея как да избегне наложените ѝ международни санкции, предаде АФП.

Тридесет и девет годишният Върджил Грифит се призна за виновен пред федералното обвинение на САЩ, за да намали присъдата си, която можеше да бъде 20 години затвор.

Прокурорът от федералния съд в Манхатън Деймиън Уилямс заяви: "Северна Корея несъмнено представлява заплаха за националната сигурност на страната ни, а режимът в Пхенян неведнъж е показвал, че няма да се спре пред нищо, за да пренебрегне нашите закони".

Върджил Грифит е американски компютърен специалист, който е живял в Сингапур и е бил арестуван през ноември 2019 г. на летището в Лос Анджелис, след като няколко месеца по-рано е участвал в конференция в Пхенян. Според американското правосъдие там той е разкрил експертните си познания в областта на криптовалутите и виртуалните валути и начина за "заобикаляне на международните санкции" срещу комунистическия режим в Пхенян.