0

Б ританският транспортен министър Грант Шапс каза днес, че е направил приготовления да приеме в дома семейство от украински бежанци, свързало се с него във Фейсбук – шестгодишно момче, неговата майка, баба и кучето им Макс, предаде Ройтерс.

Шапс е един от над 100-те хиляди британци, включили се в правителствената програма за подпомагане на украински семейства, бягащи от войната. Програмата свързва бежанци със семейства, които могат да им осигурят подслон за поне шест месеца. Програмата стартира по-рано този месец след тежки критики от страна на активисти и опозиционни законодатели, несъгласни с подхода на правителството за приемане на бежанци в страната. Великобритания настояваше за проверки за сигурност за пристигащите от Украйна, докато Европейският съюз, който има сухопътни граници със засегнатата страна, реши да възприеме по-облекчен подход.

Шапс каза, че семейството, което се свързало с него, има огромни затруднения с получаването на визи за влизане в страната. Въпреки това, той очаква с нетърпение да ги приеме в своя дом.  В ефира на телевизията Ай Ти Ви той сподели, че разбира, че сега в дома му ще има повече хора и по-малко място, но най-важното е да се помогне на хора, изгубили собствения си дом.