0

П оредният кръг от разговорите между Русия и Украйна ще протече днес чрез видеовръзка, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър. Преговорите ще започнат в 10,30 ч. украинско време (и българско). Вчера и двете страни изразиха сдържан оптимизъм за развитието на преговорите.

Поредният кръг от разговорите между Русия и Украйна ще протече днес чрез видеовръзка, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър. Преговорите ще започнат в 10,30 ч. украинско време (и българско). Вчера и двете страни изразиха сдържан оптимизъм за развитието на преговорите.

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна ще се фокусира върху "постигането на мир, прекратяването на огъня, незабавното изтегляне на всички войски и предоставянето на гаранции за сигурност", написа Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в "Туитър", предаде ДПА.

"Труден разговор. Въпреки че Русия е наясно с безрезултатността на агресивните си действия, тя има илюзията, че 19 дни на насилие срещу мирни градове е правилната стратегия", продължи Подоляк.

През нощта руските сили са подложили на артилерийски обстрел североизточни предградия на Киев и са нанесли удари по цели на изток от украинската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирайки областният управител на Киевска област Олекси Кулеба. В боевете за Бровари е убит един от местните градски съветници. През изминалата нощ са атакувани градовете Ирпин, Буча и Гостомел, където се водят едни от най-тежките боеве около Киев.

Украинските власти съобщиха, че двама души са загинали и седем са били ранени, след като руски сили са атакували завод за самолети и още един човек е бил убит при обстрел на жилищна сграда, предаде Асошиейтед прес.

Самолетният завод “Антонов” в Киев е най-големият в Украйна и е известен с това, че в него се произвеждат много от най-големите товарни самолети в света.

Киевската градска администрация съобщи, че след атаката срещу завода в него е избухнал голям пожар. При обстрела на жилищната сграда е бил убит един човек и трима са били ранени.

Украинската прокуратура днес съобщи, че 90 деца са били убити и повече от 100 са били ранени в Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, предаде Ройтерс.

"Най-голям е броят на жертвите в регионите на Киев, Харков, Донецк, Чернигов, Суми, Херсон, Николаев и Житомир", се казва в изявление на прокуратурата. Засега Ройтерс не е успяла да потвърди информацията. Русия отрича да взима цивилни под прицел и твърди, че провежда "специална операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.