0

К амарата на представителите на САЩ одобри снощи с голямо мнозинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората световна война е помогнал за победата над нацистка Германия, предаде Ройтерс.

"Законът ленд-лийз от 2020 г. в защита на демокрацията в Украйна" бе приет с 417 гласа "за" при 4 "против" от долната камара на Конгреса, след като три седмици преди това той беше одобрен единодушно от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, за да влезе в сила.

Законодателната мярка възражда програма от времето на Втората световна война, която позволяваше на Вашингтон без бюрократични пречки да отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съюзници. В настоящия случай законът ще облекчи предоставянето на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа като Полша. В частност САЩ ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие.

"Днес украинският народ е на фронтова линия в битката за демокрация и срещу тиранията и САЩ трябва да му предоставят с всички възможни средства хуманитарна и военна помощ", каза членката на Камарата Мери Гей Сканлън в призива си законопроектът да бъде одобрен. По рано вчера президентът Байдън поиска от Конгреса да отпусне допълнителни 33 милиарда долара на Украйна, вкл. 20 милиарда за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, припомни Ройтерс.

Той заяви, че това "не е малко", но и че Вашингтон не може да стои безучастно пред "зверствата и агресията" на Русия.

Преди това Белият дом предложи да се използват активи, конфискувани от руски олигарси, за да се компенсира Украйна за щетите, причинени от войната.

Междувременно бе съобщено, че украинските прокурори съобщават, че са идентифицирали 10 руски войници, заподозрени в извършването на военни престъпления в киевското предградие Буча.

Военнослужещите от 64-та моторизирана пехотна бригада са заподозрени в предумишлено убийство, жестоко отношение и други нарушения по време на окупацията на Буча през март.

Разследващите са установили и повече от 8000 случая на предполагаеми военни престъпления след нахлуването на Русия.