0

П ремиерите на Полша, Чехия и Словения - Матеуш Моравецки, Петър Фиала и Янез Янша, се завърнаха благополучно в Полша след посещение в Киев, което имаше за цел да демонстрира подкрепа за Украйна, която се защитава от руското военно нахлуване, съобщи Асошиейтед прес.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения - Матеуш Моравецки, Петър Фиала и Янез Янша, се завърнаха благополучно в Полша след посещение в Киев, което имаше за цел да демонстрира подкрепа за Украйна, която се защитава от руското военно нахлуване, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера лидерите се срещнаха с президента Володимир Зеленски, за да отправят послание за солидарност с Украйна и да изразят подкрепа на стремежа на страната един ден да се присъедини към Европейския съюз.

Те пътуваха с влак няколко часа въпреки опасенията, че това крие рискове за сигурността им, тъй като преминават през зона на военни действия. Тримата политици бяха обявили пътуването си за мисия на ЕС, но според официалните лица в Брюксел това е било само тяхна инициатива, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер заяви днес, че премиерите са се завърнали благополучно в Полша. Заедно с тях пътува и полският вицепремиер и лидер на управляващата партия Ярослав Качински, смятан за най-влиятелен политик в страната.

На брифинг в Киев късно снощи Качински заяви, че според него е необходима мироопазваща мисия на НАТО в Украйна. Думите му предизвикаха днес широка дискусия в Полша, като някои коментатори заявиха, че подобен ход крие риска от въвличане на НАТО във война с Русия.

Веднага след завръщането си от обхваната от война Украйна тримата правителствени ръководители са разговаряли с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи говорителят на полското правителство. В Туитър той посочи, че е необходимо в Украйна да бъдат взети „допълнителни, спешни мерки“, информира Ройтерс.