0

З а първи път българка бе избрана да стане част от борда на Европейската филмова академия (ЕФА), съобщи „Арт фест“, цитирани от БТА. Сред най-важните приоритети на ЕФА са популяризирането и защитата на европейското кино и необходимостта от единство в рамките на европейската индустрия.

“Избирането на Мира Сталева в борда на ЕФА е поредното международно признание за значимостта и престижа на "София филм фест" и "София мийтингс" от европейските филмови структури”, коментират от "Арт фест".

Припомняме, че "София филм фест" е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, а директорът на фестивала Стефан Китанов над 10 години е сред експертите, консултиращи ЕФА за номинациите за Европейските филмови награди.

Създаването на ЕФА е инициатива на група от 40 от най-авторитетните европейски кинотворци, събрани през ноември 1988 година по случай първата церемония на Европейските филмови награди. Академията е основана през 1989 година, а неин първи президент e Ингмар Бергман. След него дългогодишен президент на ЕФА е Вим Вендерс, като постът се поема от Агнешка Холанд през 2021. Настоящ председател на борда е продуцентът Майк Дауни. През 2021 година за директор и назначен Матаяс Вутер Кнол. Европейската филмова академия е общност от над 4200 членове.