0

К ремъл не се съмнява в необходимостта от "специалната военна операция" в Украйна; нейните цели ще бъдат постигнати. Руският президент Владимир Путин заяви това на среща със служителите на космодрума "Восточний" в Амурска област.

"Това, което правим, е да помагаме на хората, да ги спасяваме, от една страна, а от друга, просто вземаме мерки, за да гарантираме сигурността на самата Русия. Очевидно нямахме друг избор, това е правилното решение", цитира Интерфакс думите на президента.

Според Путин Украйна е започнала да се превръща в "антируски плацдарм", а "кълновете на национализма, които са били там от дълго време, са започнали да растат там". "Неонацизмът, за съжаление, се превърна във фактор в живота на една доста голяма и близка държава. Сблъсъкът с тези сили за Русия беше неизбежен", каза Путин.

Той също така добави, че "специалната операция" в Украйна има "абсолютно ясни и благородни" цели - да помогне на хората в Донбас.

Владимир Путин посети космодрума „Восточний“ заедно с Александър Лукашенко. Наред с други неща, руският президент връчи държавни награди на руски космонавти и нареди на Роскосмос да изпълни лунната програма и да гарантира, че беларуски космонавт ще бъде обучен и ще лети на руски космически кораб.