0

З ападните поддръжници тласкат Украйна към кръвопролития, снабдявайки Киев с оръжие и наемници. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с правителството. „Западът не се нуждае от силна и суверенна Русия”, подчерта той.

Коментирайки причината за операцията в Украйна, Путин заяви, че в продължение на 8 години Киев е игнорирал и саботирал споразуменията от Минск, а в края на миналата година се е отказал публично от изпълнението им. По думите му, през цялото това време жителите на Донбас са били подложени на истински геноцид.

Пред министрите държавният глава добави, че специалната операция в Украйна върви успешно и по план. „Тактиката на бойните действия, разработена от Министерството на отбраната и Генералния щаб, се оправда напълно“, потвърди той.

„Настъплението на Киев в Донбас и Крим беше само въпрос на време, Русия го предотврати", обясни Путин. Той увери, че Русия няма за цел да окупира Украйна.

Путин отбеляза още, че Москва е готова да обсъди по време на преговорите въпроса за неутралния статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация. „Нашата страна направи всичко, за да организира и проведе тези преговори, осъзнавайки, че е необходимо да използваме всяка възможност, за да спасим хората и техния живот“, каза още Путин.

По думите му, по подобен начин са постъпили фашистите от Третия райх, когато са се опитвали да „завлекат със себе си в гроба“ колкото се може повече хора.

Путин отбеляза също, че западните страни не са забелязали трагедията на Донецк. "Именно така лицемерно отвръщаха очи през последните осем години. Това е някаква морална деградация ", каза той.