0

Р уският президент Владимир Путин се появи на опелото на ултранационалистически опозиционен лидер Владимир Жириновски. Той положи букет от червени рози пред ковчега му по време на траурна служба в Москва, предаде Франс прес.

След заупокойната служба в катедралата "Христос Спасител", отслужена лично от руския патриарх Кирил, започна траурна церемония за отдаване на последна почит, по време на която Путин се появи за кратко, за да положи букет и да се поклони, без да пророни и дума пред ковчега на покойника.

За кончината на 75-годишния Жириновски беше съобщено в сряда. Тогава руският президент поднесе съболезнования и изрази „дълбока тъга от кончината на Владимир Волфович Жириновски".

"Владимир Жириновски беше опитен политик, енергичен и открит човек, блестящ оратор и полемист. Основател и постоянен лидер на една от най-старите политически партии в страната, той направи много за утвърждаването и развитието на руския парламентаризъм и националното законодателство и искрено се стремеше да допринесе за решаването на най-важните национални задачи", се казва в съболезнователния адрес.

Путин подчерта, че "винаги, във всяка аудитория, в най-острите дискусии", Жириновски е защитавал патриотичната позиция, интересите на Русия.

"Ще запазим добър, светъл спомен за него. Моля, предайте моите съболезнования на семейството и приятелите на Владимир Волфович", се казва в съболезнователното писмо.

Понякога доста рязък, но не и опонент на Путин, Жириновски бе изтъкната фигура в руския политически живот след разпада на Съветския съюз през 1991 г.