0

Р уският президент Владимир Путин подписа в понеделник вечерта указ за признаване на отцепническите райони в Източна Украйна за независими. Това стана на церемония, излъчена по държавната телевизия, предаде Ройтерс. Това изправи целият свят на нокти. Путин изрази увереност, че гражданите на Русия подкрепят решението и отхвърли предупрежденията на Запада, че подобна стъпка би била незаконна и унищожителна за мирните преговори.

 

Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник вечерта указ за признаване на отцепническите райони в Източна Украйна за независими. Това стана на церемония, излъчена по държавната телевизия, предаде Ройтерс. Това изправи целият свят на нокти. Путин изрази увереност, че гражданите на Русия подкрепят решението и отхвърли предупрежденията на Запада, че подобна стъпка би била незаконна и унищожителна за мирните преговори.

 

След подписването Путин обвини САЩ и НАТО в телевизионно обръщение към нацията, че са превърнали Украйна в театър на военни действия. Той добави, че Москва се опасява от разполагането на войски на НАТО там и е обезпокоена от американските дронове, шпиониращи Русия. Путин заяви, че тренировъчните центрове на алианса в Украйна по същество представляват военни бази на НАТО. По думите му Москва гледа на възможното присъединяване на Киев към Северноатлантическия пакт като на пряка заплаха. Той каза също, че алиансът напълно е пренебрегнал руските искания за сигурността, и обвини Запада, че отхвърля основните предложения на Москва за гаранции за сигурност.

Руският президент подписа укази, разпореждащи на министерството на отбраната да изпрати руски миротворци в двата отцепили се региона в Източна Украйна, след като взе решение за признаване на тяхната независимост.

Във вторник Държавната дума, долната камара на руския парламент, ратифицира единодушно договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Договорите бяха подписани от руския президент, от една страна, и ръководителите на ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, от друга. Според споразуменията, които са с идентичен текст, "страните ще изграждат отношенията си като приятелски държави, последователно ръководейки се от принципите на взаимното зачитане на държавния суверенитет и териториална цялост и мирното уреждане на споровете", както и на принципите на равноправието и ненамесата.

Договорите обхващат сферите на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и охраната на границите, защитата на правата на етническите малцинства и други.

Народните съвети на Донецк и Луганск са ратифицирали споразуменията за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ с Русия, съобщи РИА Новости.

Руското министерство на външните работи призова другите страни да последват примера на Русия и да признаят независимостта на двете самоопределили се като независими републики от Източна Украйна, предаде Франс прес. "Признаването на Донецката и Луганската народни републики е необходимо и е единственото възможно решение при настоящите условия", се казва в изявление на министерството. Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ за признаването на двете територии в Източна Украйна за независими.

След признаването на независимостта на двете нови държави, очевидец на Ройтерс забеляза колони от бойни машини, включително танкове, тази сутрин в покрайнините на Донецк, столицата на един от отцепилите се региони в Източна Украйна, след като руският президент Владимир Путин призна тяхната независимост. Репортер от Ройтерс видя около пет танка в колона в околностите на града и още два в друг край на града. Танковете бяха без обозначения, но бойните машини се появиха часове след като Путин подписа договорите за дружба и сътрудничество с двата отцепили се региона и разпореди руски миротворци да се разположат там.

Репортери на Ройтерс не са забелязвали танкове по улиците в Донецк преди това.

Рублата се срина до 15-месечно дъно, след като Путин призна независимостта на Донецк и Луганск.

88000 бежанци

Повече от 88 хиляди жители на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народна република са преминали на територията на руската Ростовска област. Властите в Ростовска област са подготвили 188 пункта за временно настаняване, 118 от които вече са населени, каза председателят на областната комисия по политиката за младежта Александър Никиточкин. По думите му в действащите пунктове пребивават 6423 човека, след които 3424 деца. При нужда ще бъдат открити още пунктове, добави той.

Украинските военни обявиха, че двама украински войници са били убити, а 12 са били ранени при обстрел по тях от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна за денонощието след обявяване на независимостта, съобщи украинската информационна медия УНИАН. Украинските сили съобщават в страницата си във Фейсбук, че са отчели 84 случая на обстрел от страна на противниковия лагер.

ООН и НАТО осъдиха

действията на Москва

Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на организацията осъдиха по време на извънредно заседание, провело се тази нощ, решението на Русия да признае за независими две отцепнически републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там, обобщават световните агенции. По време на същото заседание руският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.
"Международно признатите граници на Украйна ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия", заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця по време на заседанието. "Украйна призовава Русия да анулира решението си за признаване на независимост на отцепнически украински територии и да се върне на масата на преговорите, както и да пристъпи към незабавно и проверяемо изтегляне на окупационните сили", допълни украинският представител, цитиран от Франс прес. 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди признаването от Москва на независимостта на отцепилите се региони в Източна Украйна и призова Русия "да избере пътя на дипломацията", предаде Франс прес.

Лондон готов

със ограниченията

Обединеното кралство обяви първа серия от икономически санкции, които да ударят Русия много силно. Това заяви британският премиер Борис Джонсън след кризисно заседание, проведено на "Даунинг стрийт" 10, предадоха световните агенции. Още санкции ще последват в случай на нахлуване на Русия в Украйна, предупреди той.