0

Р усия навлиза в ерата на тектоничните промени като мощна и суверенна държава и определено ще използва възможностите, които има, за да стане още по-силна. Това заяви президентът Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

В речта си той изброи шест принципа на руската икономическа политика, обеща на бизнеса да отмени повечето проверки и ги призова да инвестират в собствената си страна. Путин също така прогнозира смяна на елитите в Европа и за целия свят. Преход от икономика на „въображаемите субекти“ към икономика на „реални стойности“.

Руският държавен глава увери, че целите на руската операция в Украйна ще бъдат постигнати и подчерта, че „не си струва да се надяваме, че всичко ще се нормализира и ще стане както преди. Нищо няма да е същото“.

Относно световната криза Путин заяви, че принципите на глобалната икономика са били унищожени от действият на Запада. „Такива ключови понятия за бизнеса като бизнес репутация, неприкосновеност на собствеността, доверие в световните валути бяха фундаментално подкопани. За съжаление, подкопани от нашите партньори на Запад. Ситуацията започна да се влошава отдавна, това не е резултат от последните месеци и още повече не е резултат от специална военна операция, която Русия провежда в Донбас“, каза той.

Ерата на еднополюсния свят приключи , въпреки опитите за запазването му, категоричен беше руският президент. „Недостатъкът беше в самата идея за една, макар и мощна сила с ограничен кръг партньори да може да тълкува всички норми на икономиката и международните отношения в свои собствени интереси. Светът, основан на такива догми, определено е нестабилен“, каза той. „Съединените щати, които след Студената война се обявиха за пратениците на Господ на Земята, които нямат задължения, а само интереси, изглежда не забелязват обективни процеси, наистина революционни, тектонски промени“, предупреди Путин.

По думите му „западните елити като цяло се придържат към сенките на миналото, приемайки, че господството на Запада е неизменна, вечна ценност. Нищо не е вечно“. „Новият световен ред тепърва се формира, но е очевидно, че правилата му ще се определят от онези, които не се движат по вече очертаната от някого траектория. Само силните държави и суверенните държави могат да кажат думата си в този световен ред. Русия навлиза в идващата ера като мощна, суверенна страна“, каза Путин.

Руският президент не пропусна да коментира и военният конфликт в Украйна. „Всички задачи на специалната военна операция със сигурност ще бъдат изпълнени, а гаранция за това са смелостта и героизма на нашите войници, консолидацията на руското общество, чиято подкрепа дава сила и увереност на руската армия и флот“ каза той.