0

С ъветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разговаря днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това бе първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

Съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разговаря днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това бе първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

“Съливан каза на генерал Патрушев, че ако Русия се отнася сериозно към дипломацията, Москва трябва да спре да атакува украински градове“, се казва в изявление на Белия дом.

Съветникът на президента на САЩ също така е потвърдил, че Вашингтон се противопоставя категорично на “безсмисленото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна”, се казва в същото изявление.

Съливан е обещал, че САЩ “ще продължат да принуждават Русия да плаща цена за това, да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да укрепват източния фланг на НАТО”, добави Белият дом.

Освен това Съливан е предупредил генерал Патрушев “за последствията от евентуално руско решение за използване на химическо или биологично оръжие в Украйна”, подчерта американското президентство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отмени срещата с руския си колега Сергей Лавров, след като Москва призна независимостта на два сепаратистки региона в Източна Украйна. До днешния разговор не е имало официални контакти между лидерите на двете страни. САЩ оставиха на други страни като Франция, Германия, Турция и Израел да се опитат да посредничат в преговори с Москва.