0

Т анкери, превозващи руски петрол, втечнен газ и дизел, бяха изпратени обратно в Арктика от британски докери, които отказаха да ги разтоварят заради конфликта в Украйна, съобщава „Дейли мейл“. Обединеното кралство и САЩ наложиха ембарго на руските енергоизточници заради военната агресия на Москва.

Изданието засeче седем кораба, които са били върнати обратно от Великобритания през последната седмица. Няколко от тях са се опитали да намерят „вратичка“, тъй като не са попадали под западните санкции. Пристанищата в Кент, Уелс, Мирсисайд и Оркни са отказал да разтоварят товара на танкерите. Вместо това, плавателните съдове, някои от които са собственост на руски компании, са били отпратени към Франция, Белгия и Нидерландия.

Страните от ЕС за зависими от Русия за доставка на близо половината от своя природен газ. За разлика от страните в Съюза, Великобритания не разчита чак толкова на енергоизточници от Русия и обяви, че ще намали употребата им с две трети до края на годината. Британският премиер Борис Джонсън обмисля да използва повече нефт и газ от вътрешни британски източници, особено в Северно море

Великобритания се присъедини към САЩ в бойкота на руския петрол, който вкарва в руската икономика около 100 милиарда долара на месец и в момента се използва за финансиране на инвазията в Украйна. Според „Дейли мейл“, тя излиза по 15 милиарда долара на ден на Кремъл.