0

Н алагане на санкции на 351 членове на руската Дума, гласували за независимостта на Луганск и Донецк, и замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка са част от първоначалния пакет от европейски санкции срещу Русия, който е на масата на ЕС.

Освен това ЕК и Европейската служба за външна дейност препоръчват да бъдат наложени санкции на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона.

ЕС ще предприеме също мерки да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.

"Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да одобри пакет от санкции срещу Русия, състоящ се от четири блока: персонални санкции срещу лица, свързани с вземането на решение за признаване на Донецката и Луганската народна република, санкции срещу банки, финансиращи руските военни и други операции в Донбас, ограничения на достъпа на руската държава и правителство до европейските финансови пазари, ограничения върху търговията с отцепническите региони". Това беше заявено в съвместно изявление, публикувано от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физически лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.

Същевременно стана известно, че Великобритания въвежда санкции срещу пет руски банки и персонални санкции срещу олигарсите Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг. Активите им в Обединеното кралство ще бъдат замразени, ще им бъде забранено да влизат в Обединеното кралство и да извършват каквато и да е стопанска дейност с Великобритания. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че въвеждането на руски войски в независимите територии на Украйна е равносилно на инвазия. Русия отрича Украйна като държава и признава съществуването й като смъртна заплаха за целостта на страната си. Това е претекст за тяхната инвазия, каза Джонсън.