0

У крайна планира напълно да забрани дейността на Руската православна църква на територията си. Законопроектът е внесен във Върховната рада.

Според украинските законодатели, това ще допринесе за защитата на националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на страната. В съобщението се казва още, че по този начин ще се предотврати колаборационизма, разпалването на междурелигиозна омраза и дестабилизирането на религиозната среда в Украйна.

В законопроекта се предлага да се забрани дейността на Московската патриаршия - Руската православна църква и религиозните организации, които са част от нея. „Киевско-Печорска лавра Свето Успение, Почаевска лавра, Светоуспенска Святогорска лавра и други архитектурни паметници с държавно значение, собственост или използвани от Московската патриаршия, пък ще станат собственост на държавата и споразуменията (решения) за използване се анулират, се казва в документа. Освен това законопроектът предвижда цялата църковна собственост на най-висшите църковни власти и администрация на Руската православна църква в Украйна, включително Киевската митрополия, синодални институции, епархийска администрация, в рамките на 48 часа от приемането на този закон, да се национализират.

От Кремъл очаквано реагираха негативно на внесения във Върховната рада законопроект. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че „приемаме изключително негативно този факт“.