0

В ицепрезидентът Камала Харис допусна голям гаф, докато изнасяше урок по история по случай Деня на свободата, датата на която се отбелязва края на робството.

Харис заяви, че робството в САЩ е продължило 400 години, като увеличи истинския период с повече от 150 години. „Мисля, че всички знаем, че днес е ден за празнуване на принципа на свободата“, каза Харис пред група от около две дузини деца в начална училищна възраст в Националния музей на афроамериканската история и култура във Вашингтон. „И помислете за този ден в контекста на историята, знаейки, че чернокожите в Америка не са били свободни в продължение на 400 години. Нека това да бъде ден, в който празнувате свободата“, каза вицепрезидентът.

Първите африкански роби в американските колонии в САЩ пристигат през 1619 г. във Вирджиния. Робството официално е премахнато чрез 13-та поправка, която е ратифицирана през 1865 г. - слагайки край на 246-годишната практика на експлоатация на труда на чернокожите, а не 400 години, както заяви Харис.

Представител на Белия дом призна грешката на Харис, казвайки пред The ​​Post, че „вицепрезидентът е имала предвид 400 години от началото на робството“. Камала Харис е първият вицепрезидент от африкански произход.