0

В одно торнадо удари кубинския град Гуанабо и нанесе големи материални щети. Редкият за тези места феномен е бил породен от нахлуване на студен въздух през Мексиканския залив и Флорида към Куба  и Карибско море. Температурният контраст между студения континентален въздух и топлата повърхност на океана е породила рядкото метеорологично явление.

Обикновено този вид торнадо се образува над водна повърхност, но рядко навлиза в сушата. Сега обаче стихията е причина за ураганен вятър, който е изкоренил дървета и отнесъл покриви. Има райони без ток. Според местните жители, които са ставали свидетели на не един и два циклона, този път поривите на вятъра са били изключително силни.

Куба е една от най-топлите и едновременно влажни страни в света, обградена отвсякъде с топли морета.  Поради тая причина тя често е посещавана от разрушителни урагани, намирайки се на пътя им между "родилния дом" за тропически циклони в Атлантика срещу Северозападна Африка и топлите карибски води. Същевременно, подобно торнадо е сравнително рядко явление за острова. Характерното за големите равнини на САЩ явление през последните години все по-често се появява и на други необичайни места. Такива наскоро имаше в Чехия, Турция, Китай и др.