0

Р умънският здравен министър Александру Рафила заяви, че от фармацевтичната компания "Антибиотиче" Яш започва да произвежда по 2,5 милиона таблетки калиев йодид на всеки 48 часа, като отбеляза, че необходимите количества са максимум 30 милиона таблетки, предаде Аджерпрес.

Румънският здравен министър Александру Рафила заяви, че от фармацевтичната компания "Антибиотиче" Яш започва да произвежда по 2,5 милиона таблетки калиев йодид на всеки 48 часа, като отбеляза, че необходимите количества са максимум 30 милиона таблетки, предаде Аджерпрес.

В неделя премиерът Николае Чука заяви, че правителството се е свързало с местните фирми, за да бъде осигурено "спешно производство" на йодни таблетки.
"В момента има определен брой йодни таблетки, но той е недостатъчен", посочи премиерът. Той добави, че за момента не се отчита повишено ниво на радиацията, но правителството предприема всички предпазни мерки, ако възникне такава ситуация.


Здравният министър Александру Рафила изтъкна, че калиевият йодид не е "универсална панацея" и не се взема превантивно, а само по предписание и за ограничен период от време.