0

Г олеми продукции и социални мрежи спират излъчването на филми и видеа в Русия, това важи и за предаването на руските държавни медии. Филмовите студиа "Уорнър брос", "Уолт Дисни" и "Сони пикчърс" решиха да поставят "на пауза" разпространението на продукциите си в Русия, предаде Асошиейтед прес. Въпреки че голяма част от приходите на големите продукции са иманно от киносалоните в Русия, например "Спайдър-мен: Няма път към дома" на "Сони" натрупа общо приходи от 1,85 милиарда щатски долара в глобален мащаб, като 46,7 милиона щатски долара са от продажба на билети в киносалоните в Русия. Най-новият филм на "Сони" - "Uncharted: Извън картата" пък инкасира постъпления от 20 милиона щатски долара в Русия в последните две седмици.

Youtube също блокира каналите, свързани с руските държавни медии RT и Спутник, в Европа. Мярката се предприема заради войната в Украйна и влиза в сила незабавно, съобщи американската компания, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

"Ще е необходимо време, за да може системите ни да се задействат напълно. Нашите екипи продължават да следят ситуацията денонощно, за да предприемат бързи действия", каза говорител на YouTube, която е собственост на Alphabet - компанията собственик на интернет търсачката Google.

Вчера компанията майка на Facebook Meta заяви, че ще ограничи достъпа до телевизия RT и информационната агенция Спутник на своите платформи в Европейския съюз. Същия ден Twitter каза, че ще маркира постове със съдържание от контролирани от руската държава медии и ще намали тяхната видимост. 

Като част от санкциите на ЕК към Русия е и прекратяването на дейността на руските медийни групи "РТ" и "Спутник".

В България пък СЕМ  решава на извънредно заседание дали да ограничи временно разпространението на руски пропагандни тв програми у нас. Предложението за това е на председателя на СЕМ Бетина Жотева. Решението вероятно ще засегне руските канали, които излъчват новинарско и актуално съдържание, като опит да се противодейства на руската пропаганда у нас за развоя на войната в Украйна. Така ще бъдат спрени телевизии като RT, Първи канал, Русия 24, Москва 24 и др., както и дъщерните им канали.