0

С ъвместен въздушен патрул на Русия и Китай в Азия стресна сериозно САЩ и партньорите им в региона – Япония и Южна Корея.

От руското министерство заявиха, че от стратегически бомбардировачи Ту-95МС на ВВС на Русия и стратегически бомбардировачи Хонг-6К от ВВС на Китай са извършили въздушни патрули над водите на Япония и Източнокитайскo моретo. От министерството подчертаха, че самолетите на двете страни са действали стриктно в съответствие с разпоредбите на международното право и няма нарушения на въздушното пространство на чужди държави. Министерството на отбраната на Китай също обяви маневрите като съвместно патрулиране.

САЩ обаче заявиха, че разглеждат случилото се като „демонстрация, че партньорството на двете страни няма граници“. Това каза във вторник ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на редовен брифинг за журналисти. „КНР и Русия проведоха съвместни военни патрули със своите стратегически бомбардировачи на 24 май. Патрулът премина над Японско море и по-нататък през Източнокитайско и Филипинско море. Тези учения са били планирани предварително, а решението на Пекин да си сътрудничи с Москва на фона на продължаващата инвазия на Русия в Украйна и опасната реторика на Кремъл относно ядрените оръжия, демонстрира безграничното партньорство на Русия и Китай“, каза той. От Вашингтон предупредиха, че са готови да защитят съюзниците си в региона.

Японското правителство също реагира, като определи случилото се като провокация.