0

Р уските военновъздушни сили съобщават, че са унищожили ракетен арсенал в украинската Ивано-Франкивска област с хиперзвукова ракета, съобщи БТА. Ракетата "Кинжал" е поразила и унищожила подземен склад за боеприпаси в Делятин в Югозападна Украйна в четвъртък, твърди говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Руските военновъздушни сили съобщават, че са унищожили ракетен арсенал в украинската Ивано-Франкивска област с хиперзвукова ракета, съобщи БТА. Ракетата "Кинжал" е поразила и унищожила подземен склад за боеприпаси в Делятин в Югозападна Украйна в четвъртък, твърди говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

Това е първият случай от началото на войната, в който Русия съобщава за използването на новата си ракета "въздух-земя".  „Кинжал“ е  руски авиокомплекс, който включва МиГ-31К и хиперзвукова ракета. Ракетата „Кинжал“ се счита за авиационна версия на ракетния комплекс "Искандер". Една ескадра МиГ-31К с хиперзвукови ракети със сигурност е дислоцирана в Южния военен окръг на пилотно бойно дежурство. Според Русия тези ракети могат да поразяват цели на разстояние до 2 000 км. Те превишават няколко пъти скоростта на звука, като Москва дори твърди, че  "скоростта на ракетата достига 10 Мах", което е около 12 000 км в час. Според експерти обаче тя е до около 6 000 км в час.

Ген. Конашенков твърди и, че руските сили за използвали противокорабна ракета "Бастион" за атакуване на украински военни цели близо до черноморското пристанище Одеса. Русия за първи път използва "Бастион" по време на военни действия в Сирия през 2016 г..