0

Р усия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщи за ТАСС от руското посолство в Киев. Украинската гранична охрана въвежда ограничения в районите до руската граница. Напрежението ескалира драстично след като руският президент Владимир Путин получи разрешение да използва военна сила извън страната си, а Западът отговори с редица санкции.

Русия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщи за ТАСС от руското посолство в Киев. Украинската гранична охрана въвежда ограничения в районите до руската граница. Напрежението ескалира драстично след като руският президент Владимир Путин получи разрешение да използва военна сила извън страната си, а Западът отговори с редица санкции.

Русия обеща днес силен и болезнен отговор на американските санкции. А според анкета на Си Ен Ен половината руснаци подкрепят използването на армията за предотвратяване влизането на Украйна в НАТО. Русия на свой ред извади тяхна социологическа анкета, която показва, че решението на Путин да признае Донецката и Луганската народни републики се подкрепя от 73% от руснаците.
Русия евакуира дипломатите си в Украйна. "Евакуацията на персонала вече е започнала", каза източникът пред ТАСС.

Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на запитване на Франс прес за това дали евакуацията вече е в ход. Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщиха журналисти на АФП.

Коментирайки информацията на украинските медии, че в дипломатическите представителства на Русия е било забелязано как служителите са горяли документи, представителят на посолството съобщи пред ТАСС, че това наистина се е случвало. "Това е планова процедура. В случаи като този съществува комплекс от мерки, които трябва да се предприемат, включително от съображения за сигурност", отбеляза източникът.