0

Р усия е включила 29 американци включително държавници, бизнесмени, експерти и журналисти, както и съпрузи на високопоставени служители, в списъка на лицата, които нямат право да влизат в Русия, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"В отговор на непрекъснато нарастващите антируски санкции, под които администрацията на президента на САЩ Джо Байдън постави все по-голям брой руски граждани - както официални лица и техните семейства, така и представители на бизнес кръгове, учени и културни дейци, в черния списък за забрана за влизане в Русия се въвеждат 29 американци измежду които държавници, бизнесмени, експерти и журналисти, които формират русофобския дневен ред, както и съпрузите на редица високопоставени служители.

В черния списък влизат вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и ръководителят на Мета - Марк Зукърбърг. "В близко бъдеще ще последва ново съобщение за следващото попълване на руския черен списък в реда на контрамерки срещу враждебните действия на американските власти", казаха от министерството.

Освен това са наложени санкции на 61 канадски граждани. Русия същевременно предупреждава "канадските куратори" на въоръжените сили на Украйна и "националистическите батальони" за отговорност за военните престъпления, извършени от техните подопечни.

Припомняме, че срещу много руски политици, бизнесмени и фигури на културата и изкуството са наложени подобни санкции, които им забраняват да влизат в САЩ, Канада и страните от ЕС.