0

Р усия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна. Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на запитване на Франс прес за това дали евакуацията вече е в ход.

Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщиха журналисти на АФП. Русия е представена в Украйна с посолство в Киев, а също така с генерални консулства в Харков, Одеса и Лвов. Отношенията между двете страни са по-обтегнати от всякога, след като Владимир Путин призна независимостта на Донецк и Луганск.

В същото време, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че „бъдещето на европейската сигурност се решава точно сега в Украйна“. Той поиска "незабавни" гаранции за сигурност от Запада и Москва, целящи да предотвратят опасенията от руска инвазия. "Украйна се нуждае от гаранции за сигурност. Ясни, конкретни и незабавни", заяви Зеленски и добави: "Вярвам, че Русия трябва да бъде сред страните, които да дадат ясни гаранции за сигурност."