0

О чертава се глобална продоволствена криза, ако войната в Украйна не бъде спряна, защото цените на торовете растат толкова бързо, че много фермери вече не могат да си позволят да захранят с тях почвата, каза в понеделник, 14 март, руският милиардер, "крал на въглищата и изкуствените торове", Андрей Мелниченко в изявление, изпратено по електронна поща до Ройтерс (Reuters) от неговия говорител.

Очертава се глобална продоволствена криза, ако войната в Украйна не бъде спряна, защото цените на торовете растат толкова бързо, че много фермери вече не могат да си позволят да захранят с тях почвата, каза в понеделник, 14 март, руският милиардер, "крал на въглищата и изкуствените торове", Андрей Мелниченко в изявление, изпратено по електронна поща до Ройтерс (Reuters) от неговия говорител.

Той предупреди, че това ще доведе до продоволствената инфлация в Европа и вероятно недостиг на храни в най-бедните страни по света, тъй като цената на торовете и сега вече е твърде висока за фермерите.

Много от най-богатите руски бизнесмени публично призоваха за мир, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията в Украйна на 24 февруари. Сред тях са Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска, припомня Ройтерс.

Западът наложи санкции на руските олигарси, включително санкции на ЕС срещу Мелниченко. Замразени бяха държавни активи и голяма част от руските компании бяха откъснати от световната икономика в усилията да бъде накаран Путин да промени курса. Но Путин засега отказва.