0

Р уските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил”, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци. Това твърди украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил.

Руските военни поеха контрола върху изведената от експлоатация централа в началото на войната. Именно там през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света. Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г. Лабораторията съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят”, се казва в изявлението на агенцията. Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

Междувременно Русия поиска гласуване в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюция, свързана с хуманитарната ситуация в Украйна. В нея се предвижда прекратяване на огъня за евакуация на всички цивилни, като се гарантира защитата на цивилното население и цивилните обекти. Документът също така призовава за финансиране на програмата на ООН за хуманитарно реагиране.