0

С ъединените щати експулсираха 12 руски дипломати, работещи в ООН, по съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на американски и руски дипломати.

Съединените щати експулсираха 12 руски дипломати, работещи в ООН, по съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на американски и руски дипломати.

Американското постоянно представителство в ООН заяви, че руските дипломати всъщност са разузнавачи, които са били замесени в шпионски дейности, излагащи на риск националната сигурност на САЩ.

"Дейността им е продължавала няколко месеца", заяви говорителката на американското постоянно представителство Оливия Далтън.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред журналисти, че дипломатите трябва да напуснат САЩ до 7 март. Той каза, че Русия ще отговори на този ход, "защото такава е дипломатическата практика".

В началото на заседание на Съвета за сигурност на ООН Небензя повдигна въпроса с експулсирането на руските дипломати, като изтъкна, че ходът на САЩ е враждебен и е в нарушение на ангажиментите им като домакин на централата на ООН в Ню Йорк.

Заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Ричард Милс отговори, че дипломатите са били помолени да напуснат САЩ, тъй като са били замесени в дейност, която не е свързана с техните отговорности и задължения на дипломати.