0

З ападните страни ще обявят в четвъртък нови санкции срещу Русия и ще засилят съществуващите вече. Това заяви съветникът по националната сигурност към Белия дом  Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

Той увери освен това, че САЩ засега не са видели Китай да доставя военно оборудване на Русия след последния видеоконферентен разговор на Джо Байдън с китайския му колега Си Цзинпин, проведен миналия петък. Вашингтон продължава да следи за такива потенциални действия от страна на Пекин, допълни Съливан.

Той каза, че по време на визитата си в Европа по-късно тази седмица, Байдън ще обяви съвместни действия за подобряване на европейската енергийна сигурност и за намаляване на европейската зависимост от руски петрол и природен газ, предаде Ройтерс.

По време на визитата Байдън ще обсъди със съюзниците на Вашингтон и въпроси, касаещи корекции на разположението на силите на НАТО.

Байдън ще пътува в Европа за срещи с лидерите на съюзниците от НАТО, с лидерите на ЕС и с лидерите на страните от групата Г-7. Държавният глава ще отпътува утре, но срещите му ще започнат в четвъртък, припомня Ройтерс.

След като участва в няколко срещи на високо равнище в Брюксел, Байдън ще посети Полша, допълва Франс прес.

Междувременно в Русия срещу известния руски журналист Александър Невзоров, който пред последните години изобщо не си подбира думите, когато говори за путинските власти, а сега още по-малко, е образувано наказателно дело за "разпространение на фалшива информация на руската армия", съобщи Следствения комитет на Русия (СКР). Поводът е публикацията на Невзоров за обстрела на родилния дом в Мариупол, който руските власти се опитват да представят като постановка от украинска страна.

В Кремъл очевидно са твърдо решени да се възползват от момента и да се отърват от всички несъгласни с политиката на Москва.

Преди това стана известно, че руските власти са се погрижили излежаващият присъда опозиционер №1 на Русия Алексей Навални да не излезе скоро от затвора – човекът, чието име с години не се изговаряше от кремълските власти, бе осъден на още 9 години затвор за мошеничество и обида на съдия.

В същото време в Москва обмислят да забранят Google, защото компанията замрази канала на руското министерство на отбраната в YouTube.