0

В желанието си да надмине себе си по креативност, Вашингтон откри нов начин да удари Пекин, но този път чрез пандата. В Конгреса на САЩ се появи законопроект, внесен от републиканката Нанси Мейс, който не само трябва да лиши Китай от неговия най-известен национален символ, но и леко да развали репутацията му.

Днес пандата е напълно китайска. Никъде по света няма такова животно, но американските планове са това да се промени. По тази причина, законопроектът на Мейс предвижда да се сложи край на дългогодишната практика на отдаване по наем на панди. Факт е, че стандартното споразумение между Китай и всяка зоологическа градина в света предвижда, че уникалните черно-бели четириноги се наемат от някой парк само за определен период от време, но техните бебета трябва да бъдат върнати у дома в Китайската република.

Дълбокият философски замисъл зад законопроекта е обяснен в материал на в. The New York Times в който пише: „пандите не са символ на китайската нацията. Те омекотяват авторитарния образ на Китай и служат като прикритие за нарушенията на човешките права в страната“.

Е, вярно е, трудно е да си представим по-спокоен звяр. Все още никой в ​​света не е ухапан от панда и по тази причина милото животно не се вписва в представите на Вашингтон за големия зъл Китай.

Законопроектът на Нани Мейс, която очевидно не смята, че в САЩ имат по-важни проблеми от този, предвижда американските зоологически градини да не връщат родените в тях бебета панди на Китай. В Националния зоопарк на Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия, има една двойка панди, Мей Сян и Тиан Тиан. За тях градината плаща годишна такса от 500 000 долара. Откакто двойката е пристигна в Америка в края на 2000 г., тя има четири живи деца, като най-новото е родено през 2020 г. и ще бъде изпратено в Китай до края на 2023 г.

„Китай взема много нежно и пухкаво създание и се опитва да ребрандират комунистическата си политика чрез него“, каза Мейс относно законопроекта си пред The ​​Post and Courier. В документа си Мейс се аргументира и с „потисничеството на Китай срещу мюсюлманското уйгурско малцинство и сплашването на Тайван“. Тя също така твърди, че ако САЩ спрат да връщат пандите на Китай , това ще покаже истинския бойкот на Вашингтон срещу режима в Пекин и действията им ще са по-тежък удар за Китай, отколкото дипломатическия бойкот на президента Джо Байдън срещу Олимпийските игри.