0

С АЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, съобщава агенция Ройтерс, цитирани от БНР. 

САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, съобщава агенция Ройтерс, цитирани от БНР. 

Искането е било споменато по време на посещението в Турция на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по-рано този месец. Администрацията на американския президент Джо Байдън иска от съюзниците в НАТО, които използват руско оборудване, да обмислят прехвърлянето му на Украйна.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, идеята ще бъде отхвърлена от Турция.

Турските власти не са коментирали американски предложения, свързани с прехвърляне на S-400 на Анкара, които отдавна са причина за спор между двете държави от НАТО. Турски анализатори са коментирали пред агенцията че има много пречки това да се осъществи, вариращи от технически съображения, свързани с експлоатацията, до политически опасения за ответен удар на Москва срещу Анкара.