0

С ъединените щати наложиха нов кръг от санкции на високопоставени руски служители и олигарси. Сред засегнатите е и семейството на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, съобщи "Индипендънт".

Съединените щати наложиха нов кръг от санкции на високопоставени руски служители и олигарси. Сред засегнатите е и семейството на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, съобщи "Индипендънт".

Министерството на финансите на САЩ обяви новите санкции.
То също така наложи нови санкции на членове на управителния съвет на ВТБ, руската банка, която санкционира миналия месец, както и на 12 руски депутати.
Министерството на финансите на САЩ също така идентифицира частен самолет за 90 милиона долара и яхта, собственост на Виктор Векселберг, по-рано санкциониран руски бизнесмен, като "блокирана собственост".


Този ход дойде, докато САЩ и техните западни съюзници се опитват да засилят натиска върху хора около Владимир Путин заради нападението срещу Украйна. Министерството на финансите обвини хора, които санкционира, че подкрепят атаката на Кремъл срещу съседа му.

"Министерството на финансите продължава да държи отговорни руските служители за това, че са допуснали неоправданата и непредизвикана война на Путин, каза в изявление министърът на финансите Джанет Йелън. Днешните действия допълнително изолират сериозно увредената руска икономика, като забраняват търговията с продукти, които са от ключово значение за икономическите и финансовите интереси на всички руски елити.

Откакто руските войски нападнаха Украйна на 24 февруари, администрацията на Байдън наложи санкции на големи руски банки, руската централна банка и редица лица, включително Путин и външния министър Сергей Лавров.