0

В ече 1908 души, които се намираха на територията на “Азовстал” в Мариупол, са се предали. Това е по-голямата част от бойците, които се браикадираха в предприятието, след като останалата част от морския град беше превзета от руската армия, съобщи военният министър на Русия Сергей Шойгу.

“От “Азовстал” са евакуирани 177 цивилни, включително 47 деца, като всички получиха квалифицирана медицинска и психологическа помощ. Общо повече от 1,377 милиона души са били евакуирани в Русия от опасни райони на Донбас и Украйна от началото на операцията”, каза още той.

Относно войната в Украйна, Шойгу заяви, че територията на самопровъзгласилата се Луганската народна република е почти напълно прочистена от украински войници. "Групи на руските въоръжени сили, съвместно с военни от Луганската и Донецка народни републики, продължават да разширяват контрола върху териториите на Донбас. Освобождението на Луганската народна република е към завършване", каза той.

Според него въоръжените сили на Украйна, опитвайки се да забавят настъпването на руските войски, не пускат местните жители извън градовете и ги използват като жив щит. „Заради големите си поражение, режимът в Киев се стреми да постигне поне краткосрочни успехи в някои области, като ги представя за големи“, подчерта министърът.

Шойгу коментира и предстоящото разширяване на НАТО. „Военните заплахи в близост до западните граници на Русия нарастват. През последните осем години интензивността на полетите на американската стратегическа авиация в Европа се е увеличила 15 пъти, а военните кораби на ВМС на САЩ започнаха системно да се появяват в Балтийско море. САЩ и НАТО засилват оперативната и бойна подготовка в близост до Руската федерация. В момента се провеждат поредица от учения, в които участват до 40 000 военнослужещи от всички страни на Алианса”, заяви той.

“Отново кандидатурите на Финландия и Швеция за влизане в НАТО, Москва предприема адекватни контрамерки. До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани още 12 нови части и подразделения, а войските ще получат над 2000 единици модерно въоръжение и военна техника“, предупреди Шойгу.