0

Р уският президент Владимир Путин носи отговорността за военните престъпления в Украйна, отнели живота на хиляди мирни граждани, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП.

"Руското нашествие в Украйна е крещящо нарушение на международното право", а смъртта на хилядите цивилни е "военно престъпление, за което руският президент носи отговорност", добави Шолц. Той отправи тези критики на пресконференция в Берлин след видеоконферентен разговор с други държавни и правителствени ръководители и с лидерите на НАТО и ЕС.

Страданията в Украйна не могат да оставят никого безразличен, добави Шолц. "Чувстваме безкрайна тъга за жертвите и - трябва да се каже, безкраен гняв към руския президент и тази безсмислена война", заяви той, цитиран от ДПА.

Шолц наблегна на тясното сътрудничество между Германия и съюзниците й в подкрепа на Украйна. Според германския канцлер Путин не е очаквал толкова координирана и единна реакция от света. Шолц повтори отново, че НАТО няма да влезе във войната в Украйна.

Британският министър-председател Борис Джонсън също направи изявление след разговорите между западните лидери.

Джонсън смята, че е малко вероятно да се намери дипломатическо решение на конфликта в Украйна. Той предложи на Байдън да укрепи Украйна до степен, в която "всяко ново нахлуване на Русия ще бъде невъзможно".

Джонсън заяви, че правителствената подкрепа за семействата с ниски доходи във Великобритания ще помогне "да се сложи край на зависимостта от петрола и газа на Путин и да се гарантира, че енергията е по-евтина в дългосрочен план".

Той обеща да направи британския енергиен сектор по-екологичен, по-достъпен и по-сигурен чрез разширяване на офшорната вятърна енергия, изграждане на нови ядрени реактори и сътрудничество със съюзници.