0

К иев и Москва са постигнали съществен прогрес по мирен план с 15 точки, съобщава „Файненшъл таймс”. Според изданието, което се позовава на източници, участващи в преговорите, в документа е предвидено оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили.

За пръв път предложението е било обсъдено в понеделник, уточнява американската медия. В документа се посочва, че Украйна трябва да се откаже от амбициите си да стане член на НАТО. Освен това Киев трябва да обещае, че няма да предоставя територията си за бази на чуждестранни сили като Великобритания, САЩ и Турция,  или да приема оръжие от тях в замяна на защита.

Двама от участващите в преговорите посочиха, че една от точките в мирния план включва и гаранции за руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е официален език. Русия представи инвазията като опит да защити рускоговорящите в Украйна от това, което твърди, че е „геноцид“ от страна на „неонацисти“.

Най-голямото препятствие остава искането на Москва Киев да признае анексирането на Крим през 2014 г. и независимостта на две сепаратистки държави в източния граничен регион на Донбас - нещо, което Украйна категорично отказва да направи.