0

И мето на френския президент Еманюел Макрон беше забъркано в огромен скандал. Той е бил сред високопоставени политици, които тайно са помагали на технологичния гигант Uber, разкри „Guardian”.

По информация на медията, компанията е пренебрегвала закони, мамила полицията, използвала е насилие срещу шофьори и тайно е лобирала пред правителствата по време на агресивната си глобална експанзия. „Uber“ се е опитал да си осигури подкрепа чрез тайно ухажване на премиери, президенти, милиардери, олигарси и собственици на медии,

В повече от 80 хиляди имейла, с които журналистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на „Uber” да им помогнат да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 млн долара на година, за да привлече позитивно настроени политици.

Преди да стане президент Макрон си говорел на малко име със скандалния собственик на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова полза, се казва още в информацията. Твърди се дори, еврокомисарката Нийли Крус договаряла да се присъедини към "Uber" докато още работела в Брюксел, което е в разрез с правилата.