0

П овече от 40 държави са готови да се откажат от използването на въглища след обещание, поето на срещата за климатичните промени в Глазгоу, съобщи британското правителство. 

 

Повече от 40 държави са готови да се откажат от използването на въглища след обещание, поето на срещата за климатичните промени в Глазгоу, съобщи британското правителство. 

 

Големи потребители на въглища, включително Полша, Виетнам и Чили, са сред тези страни. Но някои от най-зависимите от въглища държави като Австралия, Индия, Китай и Съединените щати не са поели подобен ангажимент. Горенето на въглища дава най-голям принос за климатичните промени. Слагащите подписите си под това споразумение поемат ангажимент да прекратят всички инвестиции в нови проекти с използване на въглища като у дома, така и в чужбина.

Те се договориха също за поетапно отказване от електроенергията от топлоелектрическите централи през 30-те години на века в развитите икономики и през 40-те години в по-бедните нации.

Споразумението се подкрепя и от десетки световни организации, а няколко големи банки се съгласиха да не финансират каменовъглената индустрия.

Британският министър на енергетиката Куази Куартенг заяви, че „се вижда краят на въглищата“. Министърът на бизнеса в сянка Ед Милибанд обаче изтъкна, че големите потребители на въглища са извън сделката и че нищо се чува за нефта и природния газ.

Би Би Си коментира, че въпреки напредъка в намаляването на използването на въглища глобално, през 2019 година около 37% от произведеното електричество се дължи на въглищата.