0

Е С иска Украйна да се присъедини към блока, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Евронюз, предадоха световните агенции. Те са едни от нас и искаме да са член на ЕС, каза фон дер Лайен. Украйна участва в някои европейски процеси, например интеграцията на украинския пазар към единния пазар на ЕС. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери, посочи тя.

Въпреки подкрепата за членство в ЕС обаче тя не даде индикации, че това ще е бърз процес. Коментарите й бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще доставя оръжие на Украйна, за първи път в историята на съюза. Това се случва заради военния конфликт с Русия. Предполага се, че иманно това е и причината за внезапния интерес на Брюксел към Украйна.

Първите напъни на Киев да влезе в Съюза датират още от 1993 г. Брюксел обаче винаги е гледал на Украйна, като на ненадеждна страна. Бившата съветска република няма добра репутация в Европа. Тя е една от най-бедните и корумпирани страни на стария континент и по тази причина ЕС многократно е изявявал желание Киев да се присъедини, но без да се правят каквито и да е реални стъпки по въпроса.