0

Р уският военен министър Сергей Шойгу, който беше изчезнал от публичното пространство от 11 март насам, се появи на пресконференция, за да даде инфомрация как се развива руската инвазия в Украйна.

Изчезването на най-обичания министър в Русия предизвика много спекулации по света, включително и че Шойгу е получил инфаркт след порицание от Владимир Путин за провал на военната операция в Украйна.

По време на пресконференцията Шойгу се похвали, че украинската е претърпяла "съществени щети" за месеца, откакто започна войната. „Въоръжените сили на Украйна претърпяха значителни щети. Въздушното надмощие беше спечелено. ВВС и системите за противовъздушна отбрана на Украйна са практически унищожени. Военноморските сили на страната престанаха да съществуват. Значителни загуби бяха понесени от всички сухопътни и въздушнодесантни формирования“, заяви Шойгу. Според статистиката на военния министър, армията на Украйна е загубила: 123 самолета от 152; 77 хеликоптера от 149; 152 зенитно-ракетни системи с голям и среден обсег от 180.

Шойгу твърди още, че руските войски "като цяло" са изпълнили основните задачи на първия етап от операцията. „Бойният потенциал на украинските въоръжени сили е значително намален, което позволява да се съсредоточим върху постигането на основната цел – освобождението на Донбас. Руските въоръжени сили ще продължат специалната военна операция до поставените цели са постигнати“, подчерта той.