0

В Истанбул се проведоха разговори между Русия и Украйна. След срещата руското министерство на отбраната обяви, че Русия "многократно" ще намали интензивността на военните операции в Северна Украйна.

"Разговорите бяха конструктивни", заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински.

Руската страна е получила от Украйна за разглеждане ясно формулирана позиция за включване в договора. "Тези предложения ще бъдат разгледани в близко бъдеще, докладвани на президента и съответно ще бъде даден нашият отговор", каза Медински.

Олександър Чалий, преговарящ от украинска страна, обясни, че преди подписването на мира Украйна трябва да проведе референдум, на който гражданите да подкрепят или отхвърлят предложения вариант на споразумението.

Подписването на договора е възможно само след пълно прекратяване на огъня. След това договорът трябва да бъде ратифициран от украинския парламент и парламентите на страните-гаранти.

Владимир Медински предложи да се проведе среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски едновременно с парафирането на споразумението между двете страни на ниво външни министри.

Досега руската страна не е приемала предложението на Зеленски за провеждане на двустранна среща с Путин.

Страните се споразумяха също така да обсъдят поотделно Крим и Донбас. Украинската страна предложи такава схема:

Преговорите за статута на Крим и Севастопол ще продължат 15 години, като страните отхвърлят въоръжения метод за решаване на въпроса;

Въпросът за статута и съдбата на районите, контролирани от т.нар. "народни републики", е поставен в отделна точка, която може да бъде обсъдена от президентите на двете страни на лична среща;

Украйна е готова да се съгласи на статут на неядрена необвързана страна, при условие че има ясни и твърди гаранции от редица държави. Това трябва да бъде документирано.

Предишната точка (ако бъде договорена) всъщност предвижда, че на украинска територия няма да бъдат разполагани чуждестранни военни бази или контингенти.

Украйна се ангажира да не се присъединява към никакви военно-политически съюзи. Международни военни учения могат да се провеждат на украинска територия само със съгласието на страните-гаранти.

Украйна предаде на Русия предложенията си за договор за гарантиране на сигурността, за да може тя да прекрати войната. Това трябва да бъде международен договор, който да бъде подписан от всички гаранти на сигурността, смята украинската делегация.

Украйна вижда като такива гаранти Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел. Някои от тях вече са дали предварително съгласие.

Договорът, както предлага Украйна, трябва да предвижда и ефективен механизъм за взаимодействие между страните-гаранти. Всъщност тя би могла да бъде подобна на член 5 от Устава на НАТО ("нападение срещу един член на алианса е равносилно на нападение срещу целия алианс").

Ако срещу Украйна избухне война или друга форма на въоръжена агресия, страните-гаранти провеждат консултации в продължение на три дни, след което са задължени по закон да предоставят помощ на Украйна.

Давид Арахамия, преговарящ от украинска страна, заяви, че това предложение засега е предадено само на руската страна и Киев очаква отговор на него.

От своя страна Медински определи предложенията на украинската страна като конструктивна стъпка в търсенето на компромиси и увери, че Русия ще ги разгледа и ще даде съответния отговор.

На разговорите присъства и руският милиардер Роман Абрамович. Кадри по турската телевизия показаха Абрамович, седнал до Ибрахим Калин, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Известно е, че Абрамович е действал като посредник, пътувайки между Москва и Киев след началото на войната.

В понеделник се появиха съобщения, че Абрамович и няколко други преговарящи са имали симптоми на отравяне в началото на март.

Снимка на Абрамович като част от делегацията беше публикувана по-късно от информационната агенция РИА Новости. Ролята на Абрамович в преговорите не е ясна, но по-рано неговият говорител заяви, че влиянието на бизнесмена върху преговорите е ограничено.

Преди днешните преговори в Истанбул украинският външен министър Дмитрий Кулеба посъветва всички, които отиват на преговорите с Русия, да не ядат и пият нищо и по възможност да избягват да докосват повърхности.

Украинската страна се стреми към прекратяване на огъня, без да се отказва от своята територия и независимост.

"Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет", заяви по-рано Кулеба. - Минималната програма е свързана с предоставянето на хуманитарна помощ, а максималната - с постигането на споразумение за прекратяване на огъня."

Представителят на Украйна в преговорите Михайло Подоляк заяви по време на почивката, че се провеждат интензивни консултации по няколко важни въпроса.

"Ключов е договорът за международни гаранции за сигурността на Украйна и само с него можем да сложим край на войната така, както Украйна се нуждае", каза Подоляк. Той споменава и проблема с лошото отношение към военнопленниците.

Много се спекулира за това какво очаква Русия да получи от преговорите в Истанбул.

Според "Файненшъл таймс" Москва се е отказала от исканията си за "денацификация" на Украйна и вече не е против присъединяването ѝ към ЕС, стига да не става дума за военно сътрудничество.

Изданието цитира четири източника, според които едно от условията за евентуално споразумение между страните е Украйна да откаже да се присъедини към НАТО в замяна на гаранции за сигурност от страна на Русия.

Страните членки на НАТО са разделени по въпроса за необходимостта от преговори с Владимир Путин, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Например, според агенцията, Франция и Германия смятат, че прекратяването на огъня и изтеглянето на руските войски от Украйна трябва да бъдат постигнати възможно най-скоро. Тези страни подкрепят диалога с Русия.

Други членове на НАТО, включително Великобритания и Полша, смятат, че този подход е контрапродуктивен и може да играе в полза на Путин, съобщи Bloomberg. Те смятат, че руският президент не обмисля сериозно мирно споразумение, допълва агенцията.