0

Р азговорите между министрите на външните работи на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба приключиха в Анталия, след като продължиха повече от час и половина.
Украинският външен министър заяви, че на срещата с Лавров са били обсъдени отварянето на хуманитарни коридори и режимът на прекратяване на огъня.
Той заяви, че разговорите са били трудни.
Кулеба заяви, че страните все още не са успели да постигнат решение за прекратяване на огъня, а причината според него е, че "Русия обяснява прекратяването на огъня с исканията на Путин за Украйна. Украйна не се е предала и няма да се предаде. Готови сме за дипломатически решения, но докато няма такива, ще защитаваме самоотвержено земята си от руската агресия", заяви Кулеба.

Руският мининистър на външните работи Лавров заяви, че Русия ще се погрижи за собствената си икономика, властите на страната правят това.
Според него Русия не била нападала Украйна и не планирала да напада други държави.
„Не искаме милитаризация на Украйна, не искаме тенденцията за изграждане на неонацистка държава в Украйна да продължи“.
Родилният дом в Мариупол е бил използван като база за батальона "Азов", Русия представи данни на ООН преди няколко дни.

Междувременно от украинска страна съобщиха, че при обстрела на болницата в Мариупол са загинали 3 души, 6-годишно дете и двама възрастни.
Резултатите от разговорите изглеждат по следния начин:
Русия настоява да изпълни изцяло исканията си (неутрален статут, признаване на "ЛДНР" и руския статут на Крим, "демилитаризация" и "денацификация"). Без това тя отказва да обяви прекратяване на огъня.
Украйна не възнамерява да изпълни всички тези изисквания (освен може би неутрален статут, но със свои собствени условия).
Ще продължат контактите по хуманитарни въпроси (коридори, евакуация и др.).
Кулеба отрече намерението на Украйна да разработва ядрени оръжия и призова руската армия да бъде изведена от украинските атомни електроцентрали.
"Русия трябва да демилитаризира ядрените съоръжения, които сега се опитва да контролира, и да се откаже от подобни намерения. Това важи и за съоръженията на газовата инфраструктура", казва Кулеба.
Форматът на преговорите с Русия, които се проведоха на 10 март, ще продължи.