0

П овече от седем хиляди руски военнослужещи са загинали за 20 дни военни действия в Украйна. Това е повече от общия брой на американските войници, убити за 20 години по време на войните в Ирак и Афганистан, пише в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на "консервативни оценки" на американското разузнаване.

Според вестника други 14 000 до 21 000 руски войници са били ранени. По данни на вестника от руската страна във войната участват общо над 150 000 войници.

Анонимни служители на Пентагона отбелязаха, че големият и нарастващ брой на жертвите може да се отрази на морала на руската армия.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" обаче подчертават, че данните за жертвите може да не са точни. Те са съставени въз основа на медийни анализи, сателитни снимки и изображения на руски войници и техника, попаднали под обстрел, както и на официални данни от страните, като едната - украинската - може да надценява загубите, а другата - руската - да ги подценява.

От началото на войната руското министерство на отбраната само веднъж е съобщило данни за жертвите сред руските военни. На 2 март агенцията съобщи, че в Украйна са загинали 498 руски военнослужещи, а други 1597 са били ранени.

По последни данни на украинската страна руската армия е загубила 13 800 души. Не е уточнено дали става дума само за мъртвите или и за ранените и военнопленниците.

Украинските власти също така заявиха, че по време на войната са били убити четирима руски генерали. Русия не потвърди тези данни. Източници на "Ню Йорк Таймс" твърдят, че много руски генерали са разговаряли по незащитени телефони и радиостанции. Поне един от тях умира, след като украинското разузнаване прехваща обаждането му и го открива.