0

Ж ертвите на земетресението с магнитуд 6.1 в Афганистан са най-малко 950, съобщиха местни служители за управление на бедствия, като над 600 бяха ранени и се очаква броят им да нарасне, тъй като информацията се стича от отдалечени планински села, съобщава Reuters.

Снимки в афганистанските медии показват развалини на къщи и тела, увити в одеяла, лежащи на земята. Хеликоптери са били разгърнати в спасителните усилия, за да стигнат до ранените и да донесат медицински консумативи и храна, съобщи служител на вътрешното министерство Салахудин Аюби.

“Броят на загиналите вероятно ще нарасне, тъй като някои от селата са в отдалечени райони в планините и ще отнеме известно време, за да се съберат подробности”, уточнява той.

Повечето от потвърдените смъртни случаи са в източната провинция Пактика, където загинаха 255 души и повече от 200 бяха ранени, добави Аюби. В провинция Хост 25 загинаха, а 90 бяха откарани в болница. Хайбатула Ахундзада, върховният лидер на управляващите талибани, изрази съболезнованията си в изявление.

Земетресението в сряда беше най-смъртоносното от 2002 г. Според Геоложката служба на САЩ, земетресението е станало в 1:54 сутринта местно време, на около 44 км от град Хост, близо до границата между Пакистан и Афганистан, на дълбочина 51 км. Трусовете бяха усетени на около 500 км от около 119 милиона души в Пакистан, Афганистан и Индия.

В Пакистан трусове са усетени в Пешавар, Исламабад, Лахор, Кохат, Мохманд, Суат, Бунер и други части на Пенджаб и КП. Хората напуснаха домовете си в паника за по-безопасни места. „Беше силно“, каза жител на Пешавар. В доклад на органа за управление на бедствия в Хайбер Пахтунхва се казва, че мъж, жител на Лаки Марват, е загинал при земетресението, след като покривът на стаята му се е срутил.

Бедствието идва, когато Афганистан преживява тежка икономическа криза, откакто талибаните превзеха властта през август, докато водените от САЩ международни сили се изтеглиха след две десетилетия война.

В отговор на превземането на талибаните много правителства наложиха санкции на банковия сектор на Афганистан и намалиха помощта за развитие на стойност милиарди долари. Хуманитарната помощ продължава и в страната работят международни агенции като ООН.

Говорител на афганистанското външно министерство каза, че ще се радват на помощ от всяка международна организация. Големи части от Южна Азия са сеизмично активни, тъй като тектонична плоча, известна като Индийската плоча, се придвижва на север към Евразийската плоча. През 2015 г. земетресение удари отдалечения афганистански североизток, убивайки няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан.