0

С ветовната здравна организация посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната, за да се предотврати "всяко потенциално тяхно разпространение и поява на болести у населението, предаде Ройтерс. Експерти по биосигурност казват, че движението на руските войски в Украйна и бомбардировките на украински градове са увеличили риска от изтичане на заразни патогени, ако някои от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Световната здравна организация посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната, за да се предотврати "всяко потенциално тяхно разпространение и поява на болести у населението, предаде Ройтерс. Експерти по биосигурност казват, че движението на руските войски в Украйна и бомбардировките на украински градове са увеличили риска от изтичане на заразни патогени, ако някои от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Както и много други държави, Украйна има държавни лаборатории, които изследват как да се намалят заплахите от опасни болести, засягащи както животни, така и хора, включително и Covid-19.
Украинските лаборатории получаваха подкрепа от САЩ, Европейския съюз и СЗО. Те са в центъра на нарастваща информационна война откакто Русия започна нашествието си в Украйна преди две седмици.


Вчера говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че в биолабораториите в Украйна са били правени опити с коронавирус при прилепите.
"Особен интерес предизвиква детайлната информация за реализация на проекта на САЩ на територията на Украйна за изучаване на преноса на патогени от диви птици, мигриращи между Украйна и Русия, както и в съседни страни", каза представителят на руското военно министерство. Той твърди, че е бил изучаван и преносът от птиците на африканска чума по свинете и сибирска язва с цел "да бъде създаден механизъм за скрито разпространение на смъртоносни патогени", добави той.