0

Н ай-малко 10 души са загинали при руския ракетен удар срещу търговски център в град Кременчук (Централна Украйна). Има и 40 ранени, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин, цитиран от Ройтерс. 

Политически реакции след руската аката в украински мол, пълен с цивилни:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази ужаса си от смъртоносния удар в Централна Украйна и се зарече да потърси отговорност от Москва. "Светът е ужасен от днешния ракетен удар на Русия, който порази претъпкан украински търговски център - последното от поредицата зверства", написа Блинкен в Туитър. Ще продължим да подкрепяме нашите украински партньори и ще държим Русия отговорна", допълни държавният секретар.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън, на свой ред, обвини в изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

По-рано днес украинският  президент Володимир Зеленски съобщи, че руски ракетен удар е поразил оживен търговски център в град Кременчук, предаде Ройтерс.

Той каза, че в момента на атаката в търговския център е имало повече от 1000 души, но не даде подробности за броя на жертвите.

"Невъзможно е дори да си представим броя на жертвите. Безполезно е да се надяваме на почтеност и човечност от Русия", написа Зеленски в "Телеграм".

Кметът на града Виталий Мелецки каза, че в резултат на удара има жертви и ранени, но не посочи техния брой.

Заместник-началникът на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко каза, че най-малко двама души са загинали и 20 са били ранени при руския ракетен удар. Той добави, че девет от ранените са в тежко състояние.

Кременчук е промишлен град с население от около 217 000 жители преди войната. Там се намира най-голямата петролна рафинерия в Украйна, отбелязва Ройтерс.