0

Д ържавният департамент на САЩ проверява автентичността на появила се снимка на предполагаемо заловени бивши военнослужещи на САЩ в Украйна, каза в четвъртък майката на един от тях, Бъни Друк.

„Те (Държавния департамент) казаха, че има снимка в руските медии и работят усилено, за да я проверят“, каза тя в интервю за CNN, изразявайки надеждата, че синът й е все още жив. Друк добави, че синът й, 39-годишният Александър Друк, е служил в американската армия в продължение на 12 години и е пътувал до Ирак два пъти през това време. Освен това, по време на пандемията, той също отиде на туризъм в планините на Апалачите в продължение на няколко месеца.

Британският вестник “The Telegraph” съобщи в сряда, че двама бивши американски военнослужещи, Дрюке и 27-годишният Анди Уин, са били заловени в Украйна, по време на боеве с руските сили край Харков като част от група от 10 души . Според изданието и двамата американци са служили в украинската армия като доброволци. На 16 юни Държавният департамент обяви , че САЩ са готови за контакти с Русия по отношение на американските граждани, задържани близо до Харков, които са отишли ​​в Украйна, за да участват във военни действия .

Междувременно стана ясно, че и трети американец е изчезнал в Украйна. Това е ветеранът от морската пехота на САЩ Грейди Курпаси, потвърди съпругата му пред CNN.

Последният път, когато Хийсън Ким и други близки приятели са чували за Курпаси, е между 23 и 24 април, каза пред CNN Джордж Хийт, семеен приятел на Курпаси. Курпаси служи в Корпуса на морската пехота на САЩ в продължение на 20 години, като се пенсионира през ноември 2021 г. “Той избра да стане доброволец в Украйна, но първоначално не си представяше да се бие на фронтовата линия на войната”, каза Хийт.