0

Т орнадо отнесе снимка от разрушена къща в Кентъки на 200 км до Индиана. Няколко часа по-късно собственикът на снимката бе открит.
Миналата събота, 11 декември, 30-годишната Кейти Постен от Ню Олбани, Индиана, излязла сутринта до колата си и открила на предното стъкло черно-бяла снимка. На снимката била изобразена жена с раирана рокля и шал, която държи в скута си малко момче. На гърба на снимката е написано "Gertie Swatzell & J.D. Swatzell 1942".
Кейти Постен решава, че снимката е донесена от торнадото, причинило смъртта на по последни данни 74 души (105 се водят изчезнали) в пет щата.

"Когато видях датата, разбрах, че вероятно е от къща, пострадала от торнадото. Как иначе би могло да е там?" - каза тя в интервю за АП
Мисис Постен публикува снимката във Facebook и Twitter, за да открие собствениците ѝ. Много хора споделили съобщението ѝ. Потребители, които са познавали мъж с фамилията Суотцел, реагират на публикацията и започват да го отбелязват в коментарите. В рамките на няколко часа след публикуването собственикът на снимката е открит.
Коул Суотцел казва, че снимката е принадлежала на семейство от Доусън Спрингс, Кентъки, намиращо се на 209 км от Ню Олбани. В Доусън Спрингс, градче с 2700 жители, торнадото напълно разрушава десетки къщи, а спасителите все още издирват оцелели.
Фактът, че снимката е изминала повече от 200 км, е "необичаен, но не и уникален", казва професорът по метеорология от Университета на Оклахома Джон Сноу пред АП. В един документиран случай от 20-те години на миналия век хартиени отпадъци прелитат на 370 км от югоизточната част на Мисури до южната част на Илинойс, казва той. Джон Сноу подчерта, че торнадото е способно да издигне хартиени отпадъци на височина от 9000 до 12 000 фута, а когато бурята се разсее, парчетата падат надолу.
Кати Постен планира да предаде снимката на нейните собственици през следващите дни. "Това е наистина невероятно. Определено това е едно от нещата, които, предвид случилото се, те карат да се замислиш колко ценни са спомените, семейните реликви и други подобни неща. Това показва силата на социалните медии за добри дела", каза тя.