0

С итуацията за украинските войници в Донбас се влошава с всяка изминала минута, съобщава от фронта журналистът Нийл Хауер, който е в Украйна.

По думите му „Украйна има успех с офанзивата си в Харков. Но в Донбас ситуацията се влошава значително и това се ускори през последните дни. Руските войски напреднаха от няколко места едновременно през последните 24 часа и тук има зловещо усещане”.

Италианският вестник ”Corriere della Sera” съобщава, че руснаците напредват бавно, но сигурно. "Фокусът е върху града Лиман, в Донбас. Той се намира в средата на триъгълника, съставен от Изюм на север, Краматорск на запад и Северодонецк на изток. Руснаците го обкръжиха от три страни, натискът им вече е от няколко дни“. Според украински източници, в триъгълника се намират около 20 000 украински войници, които са практически обградени от всички страни.

”Corriere della Sera” съобщава още, че за да подчертае успехите си, Русия е пуснала видеа, на които показва как унищожава дългоочакваните от Украйна американски гаубици M777. „Унищожаването на натовско оръжие е постоянно и ясно послание. Напредъкът на армията на Путин е факт, въпреки че анализаторите продължават да настояват за липсата на войници, логистичните трудности”.

Медията поставя акцента върху две основни причини защо Русия напредва и не може да бъде изтласкана от украинците. „Първо, добре познатата огнева мощ на артилерията. Стрелбата е денонощна. После започват набезите на войниците, които са много добре оборудвани, за разлика от украинците. Все повече източници от фронта се оплакват, че нямат елементарна екипировка, като очила за нощно виждане“.

Междувременно в социалните мрежи се появиха видеа на украински войници в Донбас, които отказват да се бият, тъй като нямат оръжие и мотивация. Най-неприятният момент за Киев е посланието на 115-а бригада, която записа следното съобщение „Отказваме да изпълняваме бойни задачи, защото нямаме подкрепления. Нямаме тежко оборудване. От две седмици чакаме подкрепления, но няма. Изпращат ни на сигурна смърт. Командир липсва. Няма технология и уважение към хората. Ние не отказваме да защитаваме Украйна, но при такива условия отказваме да изпълняваме бойни мисии“.